Op deze pagina vindt je informatie over het klimaat, de geografie en bevolking, alsmede informatie over de steden en gebieden die wij op onze route hebben bezocht.

Tibet algemeen
Reisinformatie
Plaatsen en gebieden
Overzicht diverse kosten



Tibet algemeen

Geografie & klimaat
Tibet, het dak van de wereld.

Tibet is het hoogstgelegen land ter wereld en wordt ook wel het dak van de wereld genoemd. Het Tibetaanse plateau heeft een gemiddelde hoogte van 4200 meter en je vindt hier de hoogste bergen ter wereld waaronder de Mount Everest (8848 meter).

Het oorspronkelijke Tibet heeft een oppervlakte van 2.5 miljoen vierkante kilometer en grenst aan Nepal, India, Bhutan, Myanmar en China. Veel belangrijke rivieren van Azië hebben hun oorsprong in Tibet.

Tibet ligt zeer hoog en heeft over het algemeen een droog bergklimaat.
In de winter is het zonnig en droog maar het kan wel behoorlijk vriezen, vooral in de nacht.
In de zomer is het wat warmer en zijn de temperaturen hoger. Zodra de zon ondergaat koelt het erg snel af. In de maanden Juli en Augustus regent het regelmatig.
Kijk voor het actuele weer op http://www.weeronline.nl
terug


Bevolking
Naar schatting wonen er momenteel 13 miljoen mensen in het oorspronkelijke Tibet;
6 miljoen Tibetanen en 7 miljoen Chinezen. Het is een triest feit dat de Tibetanen inmiddels een minderheid zijn geworden in hun eigen land. De officiële taal is Chinees maar de meeste Tibetanen spreken echter Tibetaans.
terug


Tibetaans Boeddhisme
Het boeddhisme is de hoofdgodsdienst in Tibet en is overgekomen uit India.
Voor de Chinese bezetting waren er duizenden kloosters in Tibet en veel mensen waren monnik of non. In 1949 vielen de Chinezen Tibet binnen en hebben geprobeerd het boeddhisme volledig uit te roeien. Vandaag de dag lijkt het of er weer godsdienstvrijheid is, kloosters worden herbouwd, je ziet veel nonnen en monniken op straat maar helaas zijn het nog steeds de Chinezen die de macht hebben en bepalen wat er in de kloosters gebeurd, hoeveel monniken en nonnen er mogen zijn etc. etc.

Gebedsvlaggetjes
Overal in Tibet zie je gekleurde gebedsvlaggetjes hangen die bedrukt zijn met mantra’s en gebeden. Tibetanen geloven dat als de vlaggetjes wapperen in de wind, deze gebeden opstijgen naar de goden en geluk zullen brengen. De kleuren van de vlaggetjes zijn blauw, wit, rood, groen en geel. Ze symboliseren de vijf elementen lucht, water, aarde, vuur en wind.

Gebedsmolens
Kenmerkend voor het Tibetaans boeddhisme zijn de gebedsmolens en je hebt verschillende soorten. Er zijn kleine gebedsmolens die je in de hand kan houden maar er zijn ook grote cilindervormige molens. Deze staan vaak in lange rijen naast elkaar opgesteld bij kloosters of heilige plaatsen en worden door voorbijgangers rondgedraaid. Binnenin deze molens zitten papieren rollen waarop mantra’s en gebeden staan. De molens worden rondgedraaid in de richting van de klok en tegelijkertijd spreekt de persoon die de molen ronddraait een mantra uit. Vaak is dat de mantra Um Mani Padme Hum

Um Mani Padme Hum
De meest gehoorde mantra in heel Tibet is Um Mani Padme Hum.
Letterlijk vertaald betekent deze mantra “ om juweel van de lotus”.
Deze mantra wordt continue herhaald door de gelovigen en wordt ook wel de mantra van mededogen genoemd.

Rituelen in kloosters
Veel pelgrims en gelovigen bezoeken de tempels en kloosters in Tibet en voeren daar diverse boeddhistische rituelen uit. Ze gieten vloeibare boter in de boterlampen, offeren wierook, murmelen mantra’s, draaien gebedsmolens rond en hangen traditionele kata’s (witte sjaaltjes die worden uitgereikt bij een begroeting) over de beelden heen, ze laten zich zegenen door lama’s etc etc.

Pelgrims
Regelmatig zie je ook pelgrims in Tibet. Ze verplaatsen zich door zich ter aarde te werpen. Eerst steken ze hun handen in de lucht, dan houden ze hun handen voor hun borst en vervolgens naar voren en hierna werpen ze zich op straat. Dan staan ze op, zetten een paar passen tot het punt waar ze met hun handen de grond hebben aangeraakt en beginnen weer van voor af aan. Ze dragen vaak speciale beschermers voor hun handen en knieën.
Op deze manier leggen ze soms wel honderden kilometers af, vanaf hun woonplaats tot aan hun bestemming. Zo’n reis duurt soms jaren en jaren Voor velen is het einddoel de heilige Jokhang tempel in de hoofdstad Lhasa. Deze pelgrims krijgen vaak geld toegestopt door gelovigen.
terug


De Dalai Lama
De Dalai Lama is de belangrijkste religieuze en politieke leider van Tibet. De naam Dalai Lama is niet de naam van 1 persoon maar duidt op een reeks elkaar opvolgende leiders van Tibet. Als er een Dalai Lama dood gaat wordt zijn opvolger gevonden door middel van wedergeboorte. De Tibetanen geloven namelijk dat elke Dalai Lama de reïncarnatie is van zijn voorganger.

De huidige Dalai Lama, nummer 14, is Tenzin Gyatso. In 1935 wordt hij geboren als Lhamo Thondup in Amdo, een provincie in Oost Tibet. Als kleine jongen wordt hij ontdekt als de nieuwe Dalai Lama en hij vertrekt naar Lhasa waar hij een intensieve studie volgt. Als hij 15 jaar oud is krijgt hij de macht over Tibet. Inmiddels is Tibet bezet door China en in 1959 vlucht hij samen met zijn regering en duizenden volgelingen naar India. Anno 2007 leven ze daar nog steeds in ballingschap.

Vanuit India doet de Dalai Lama er alles aan om de situatie in Tibet wereldwijd onder de aandacht te brengen. Hij strijdt voor zelfbestuur van Tibet als regio van de Volksrepubliek China en voor het behoud van de Tibetaanse cultuur & boeddhisme maar om dit doel te bereiken wijst hij elke vorm van geweld af. Hij probeert een vreedzame oplossing te vinden gebaseerd op wederzijds respect, verdraagzaamheid en mededogen. In 1989 ontvangt hij hiervoor de Nobelprijs voor de vrede. Ondanks al zijn inspanningen is er tot op heden helaas nog geen oplossing gevonden.
terug


Chinese bezetting
Tot 1950 was Tibet een onafhankelijk land met een eigen volk, een eigen cultuur en een eigen taal maar in 1950 lijfde China met veel geweld Tibet in en benoemde het tot een provincie van China. Bij deze “vreedzame bevrijding” zoals de Chinezen deze bezetting noemen hebben inmiddels naar schatting 1,2 miljoen Tibetanen het leven gelaten, zijn er meer dan 6000 kloosters vernield, duizenden mensen gevangen genomen en worden honderden mensen vermist.

Het begon in 1949 toen de Volksrepubliek China werd gesticht. China viel Tibet binnen en versloeg met weinig moeite het kleine Tibetaanse leger. Al snel rukte ze op naar de hoofdstad Lhasa waar de Tibetanen gedwongen werden een overeenkomst te tekenen waarin China’s “macht” over Tibet werd vastgelegd. Ieder daarop volgend verzet werd met veel geweld de kop ingedrukt. In 1959 vernamen de Tibetanen echter dat de Dalai Lama, hun religieuze en politieke leider, gevangen zou worden genomen en dit leidde tot een grote volksopstand waarbij duizenden Tibetanen de dood vonden. De Dalai Lama vluchtte samen met zijn regering en duizenden volgelingen naar India waar hen politiek asiel werd verleend. Tot op de dag van vandaag leven ze daar nog steeds in ballingschap.

In de tussentijd werd de situatie in Tibet steeds erger. De Chinezen begonnen aan de vernietiging van de Tibetaanse cultuur en religie, wat ten tijde van de Culturele Revolutie (1966 – 1976) haar hoogtepunt bereikte. Kloosters met heilige beelden en boeddhistische geschriften werden vernietigd en leeggeroofd. Monniken en nonnen moesten het klooster verlaten om een “normaal” leven te gaan leiden en een ieder die zich verzette werd gevangen genomen. Deze gevangen moesten dwangarbeid verrichten, ze werden mishandeld, gemarteld en zelfs geëxecuteerd De Chinezen waren heel erg wreed; de gevangenen werden verkracht, geslagen met stokken, ze kregen elektrische schokken toegediend etc etc.

De Chinezen bemoeiden zich ook met de landbouw. In de jaren zestig dwongen ze de Tibetanen om graan te verbouwen in plaats van de oorspronkelijke gerst waar tsampa van wordt gemaakt, het dagelijkse voedsel van de Tibetanen. De oogst mislukte, zoals de Tibetaanse boeren al vreesden, en duizenden Tibetanen kwamen om van de honger.

Pas in de jaren 80 verbeterde de situatie en kwam er iets meer vrijheid, zelfs buitenlanders waren weer welkom maar dit duurde niet lang. In 1987 demonstreerden monniken en nonnen in Lhasa tegen de Chinese bezetting en voor een onafhankelijk Tibet. De politie opende het vuur op de ongewapende menigte en honderden demonstranten werden gedood of gevangen genomen.

Ook in de jaren negentig ging de onderdrukking door. In 1995 wees de Dalai Lama de incarnatie van de nieuwe Panchen Lama aan (na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet) en de Chinezen waren woedend. Ze ontvoerden het destijds 6-jarige jongetje en stopten hem in een gevangenis. Tot op de dag van vandaag is er geen spoor meer vernomen van de jongen en zijn familie. De Chinezen kozen een nieuwe Panchen Lama en dwongen de Tibetanen deze jongen te vereren. In veel kloosters in Tibet hangen nu afbeeldingen van deze “nep” Panchen Lama.

In 1996 werd er een nieuwe wet ingevoerd die het in het bezit hebben van foto’s van de Dalai Lama verbood en in 1999 was er weer een grote volksopstand.

Anno 2007 gaat de onderdrukking van het Tibetaanse volk nog steeds door. Momenteel is China bezig om Tibet steeds meer te “ver-Chinezen”. Steeds meer Chinezen vestigen zich in Tibet, gelokt door aantrekkelijke bonussen en gunstige levensomstandigheden. Inmiddels wonen er meer Chinezen dan Tibetanen in Tibet.

In 2008 zullen de Olympische spelen in China plaatsvinden en het is de bedoeling dat de Olympische fakkel ook door Tibet heengaat en naar de top van de Mount Everest wordt gebracht. Om de reis van de Olympische fakkel makkelijker te maken is men in de zomer van 2007 begonnen met het asfalteren van de weg die naar het basiskamp van de Mount Everest voert. Alle ogen van de wereld zullen volgend jaar op China gericht zijn.
terug


Hemelbegrafenis

Er zijn drie manieren waarop de Tibetanen zich van hun doden ontdoen. De meest gangbare manier is de hemelbegrafenis. Nadat er diverse religieuze rituelen zijn uitgevoerd wordt het lichaam in stukken gesneden, naar een daarvoor bestemde plaats gebracht (meestal een bergtop) en gevoerd aan de gieren. Soms wordt het lichaam in stukken gesneden en in een meer gegooid. Een andere manier is crematie maar dit is eigenlijk alleen weggelegd voor lama’s of rijke mensen.. Dit klinkt ons Westerlingen nogal luguber in de oren maar eigenlijk zijn dit de enige opties. In Tibet is hout zeldzaam en de grond is vaak te hard om mensen te begraven.
terug

Reisinformatie


Tijdsverschil
In Tibet is het in de zomer 6 uur later dan in Nederland en in de winter 7 uur.
terug


Geldzaken
De munteenheid in Tibet is de Chinese Yuan. Op het moment dat wij er waren (Mei 2007) kreeg je voor 1 Euro ongeveer 10 Yuan.  Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com  In Lhasa en Shigatse kun je geld wisselen of pinnen bij de Bank of China mits je een pinpas hebt met het cirrus logo. Buiten deze steden wordt het een stuk moeilijker. Wij vlogen via Chengdu naar Lhasa en hebben gepind op het vliegveld van Chengdu.
terug


Reisdocumenten
Om Tibet in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder heb je een Chinees visum nodig omdat de Chinezen Tibet zien als een provincie van China.  Je kunt een visum aanvragen bij de Chinese ambassade in Den Haag.  Dit kost Euro 35,00 per persoon en daar komen nog extra kosten bij als je het door een visumbureau laat regelen. Voor meer informatie zie www.visum.nl  Vermeld op de visum aanvraag niet dat je Tibet wilt bezoeken! Naast het visum heb je nog een speciale Tibet permit nodig. Als je een georganiseerde rondreis maakt wordt dit geregeld door de organisatie waar je mee reist. Reis je individueel dan kan je een permit laten regelen door een lokaal reisbureau in Chengdu of Kathmandu of zoals wij hebben gedaan een startpakket boeken via een reisbureau in Nederland.   
terug


Inentingen

Voor een bezoek aan Tibet zijn geen inentingen verplicht maar onderstaande inentingen worden wel aanbevolen.

- DTP
- Hepatitis A
- Buiktyfus

Neem +/- 6 weken voor vertrek contact op met de GGD voor de laatste informatie.

klik hier voor prijsindicatie
terug


Beste reistijd

Tibet ligt zeer hoog en heeft over het algemeen een droog klimaat, alleen in de maanden Juli en Augustus kan er wat regen vallen. Als de zon schijnt is het overdag snel warm maar s’nachts kan het flink afkoelen. Over het algemeen genomen is de beste reistijd van Mei t/m Oktober.
terug


Taal
De officiële taal van Tibet is Chinees maar de voertaal is Tibetaans.  Er zijn zeer weinig mensen die Engels spreken of verstaan.
terug


Reizen naar Tibet
De meeste reizigers zullen Tibet binnenkomen per vliegtuig.

Wij vlogen met KLM van Amsterdam naar Chengdu en met Air China van Chengdu naar Lhasa. Zorg ervoor dat je tijdens de vlucht van Chengdu naar Lhasa aan de linkerkant van het vliegtuig zit, dan heb je het mooiste uitzicht over de toppen van de Himalaya.  Vanaf het vliegveld van Lhasa is het ongeveer een uurtje rijden naar de stad.
Vluchtduur: Amsterdam – Chengdu : +/- 10 uur  /  Chengdu – Lhasa : +/- 1,5 uur

Vanuit Chengdu (500 meter) of Kathmandu (1350 meter) vliegen ze naar de hoofdstad Lhasa dat op een hoogte van ruim 3650 meter hoogte ligt. En dat merk je. Doe het de eerste dagen extreem rustig aan zodat je lichaam de tijd heeft om aan de hoogte te wennen.

Er zijn ook mensen die er voor kiezen om over land van Kathmandu naar Lhasa te reizen.
Bij deze over land route bereik je echter al binnen 2 dagen een hoogte van 5000 meter en je kunt niet rustig acclimatiseren omdat je in een jeep aan het hobbelen bent en diverse bezienswaardigheden bezoekt. Het risico op hoogteziekte is op deze manier veel groter dan wanneer je invliegt op Lhasa maar dat moet natuurlijk ieder voor zich bepalen. Het is vooraf niet te voorspellen of je hoogteziekte zult krijgen maar onderschat de hoogte in ieder geval niet want het kan zelfs dodelijk zijn. Kijk voor meer informatie onder het kopje hoogteziekte.

Sinds medio 2006 is Tibet nu ook bereikbaar per trein.
Er is een 1149 km lange spoorlijn aangelegd van Golmud naar Lhasa en dit is tevens de hoogstgelegen spoorlijn ter wereld. De trein gaat diverse malen over vlaktes van ruim 5000 meter daarom is het verstandiger om op Lhasa in te vliegen en deze trein te nemen als je voldoende geacclimatiseerd bent. Bedenk echter dat deze spoorlijn omstreden is, veel mensen vrezen dat China hierdoor zijn greep op Tibet zal verstevigen en dat het zal leiden tot een toestroom van Han-Chinezen.
terug


Accommodatie
In Lhasa, Gyantse en Shigatse is goede accommodatie te vinden maar daarbuiten wordt het behoorlijk primitief.  Soms is er een gezamenlijke douche maar meestal is er geen douche aanwezig. De wc bestaat vaak uit een gat in de grond.
terug


Excursies
Het is niet nodig om in Nederland een georganiseerde rondreis te boeken. Wij hebben In Lhasa bij een van de (Tibetaanse) reisbureautjes een 9-daagse individuele tour geboekt met een landcruiser met chauffeur en een Engelssprekende gids. Dat is goedkoper dan dat je het in Nederland boekt. Zorg ervoor dat je een Tibetaanse gids en chauffeur krijgt in plaats van Chinees.
terug


Vervoer
In Lhasa & omgeving kun je gebruik maken van minibusjes, fietstaxi’s of gewone taxi’s. Verder is er weinig openbaar vervoer.  Veel mensen reizen rond in een landcruiser, dit is een ideaal vervoersmiddel omdat veel wegen niet geasfalteerd zijn.
terug


Actueel reisadvies

Kijk voor een actueel reisadvies op de site van het ministerie van buitenlandse zaken http://www.minbuza.nl
Nederlandse Ambassade Tibet heeft geen Nederlandse ambassade maar hier het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Beijing. Tel 00-86-10-65321131 of fax 00-86-10-65324689
terug
 

Veiligheid in Tibet
Voor toeristen is Tibet een veilig land. Loop echter niet te koop met je rijkdommen, verdeel je geld en laat je sieraden en je dure horloge thuis. Het is verstandig om je ter plaatse niet uit te laten over politieke zaken want je kunt hierdoor mensen in gevaar brengen. Vooral in Lhasa lopen veel politiemensen rond die alles in de gaten houden en ze zijn niet altijd in uniform gekleed. Hou je oren en ogen open en vertel thuis je eigen ervaringen aan iedereen die het horen wilt.

Een actueel reisadvies staat op http://www.minbuza.nl

Bedelen
Er wordt redelijk veel gebedeld in Tibet. Vooral ’s avonds op de Barkhor in Lhasa als de marktkraampjes en de meeste politieagenten verdwenen zijn. Je moet voor jezelf bepalen of je wel of geen geld wilt geven. Wij deden het wel maar keken wat de Tibetanen deden; aan wie gaven zij geld ? en wat gaven ze ongeveer. We deden dan ongeveer hetzelfde. Voor kinderen hadden we regelmatig fruit, koekjes of brood bij ons dat ze graag wilde aannemen.

Afdingen
Op de Barkhor in Lhasa staan veel kraampjes met souveniers en ze lijken allemaal hetzelfde te verkopen. Vergelijk de prijzen onderling. Als je iets wilt kopen is het gebruikelijk om af te dingen, bij ons ging dit via het uitwisselen van rekenmachines. Vaak ging er de helft of 2/3 van de startprijs af maar waarschijnlijk betaalden we nog wel teveel...
terug


Hoogteziekte
Als je snel naar grote hoogten stijgt heb je kans om hoogteziekte op te lopen. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof en moet zeker niet onderschat worden! Tibet is berucht op dit gebied omdat de meeste mensen vanaf zeeniveau rechtstreeks naar Lhasa vliegen dat op 3650 meter hoogte ligt.

Om hoogteziekte te voorkomen kan je het beste langzaam stijgen en voldoende de tijd nemen om te acclimatiseren maar dat is niet altijd mogelijk. Doe het de eerste dagen extreem rustig aan en drink heel veel water (ongeveer 4 of 5 liter per dag). Nuttig geen zware maaltijden en vermijd koffie en alcohol. Sommige mensen zweren bij het medicijn Diamox maar het gebruik hiervan is omstreden omdat het ook de symptomen van hoogteziekte onderdrukt en je zo niet de ernst van de situatie in kan schatten.

Symptomen van milde hoogteziekte zijn:

-hoofdpijn
-misselijk / braken
-duizeligheid
-slapeloosheid
-slechte eetlust
-veel plassen
-vermoeidheid

Symptomen van zware hoogteziekte zijn:

-zware hoofdpijn
-erg kortademig
-roze kleurig slijm ophoesten wat kan duiden op longoedeem
-coördinatieverlies
-gevoelloosheid / agressiviteit

Als je toch hoogteziekte hebt opgelopen moet je veel rust nemen en als je last blijft houden afdalen naar lagere hoogtes. Als de symptomen erger worden, aarzel dan niet om naar een arts te gaan want als je hiermee doorloopt is er een risico dat je hersen- of longoedeem oploopt en dit kan zelfs dodelijk zijn!

Onze eigen ervaringen wat betreft de hoogte in Tibet:

De eerste twee dagen in Lhasa hadden we last van hoofdpijn en slapeloosheid maar daar is het gelukkig bij gebleven. We dronken veel water en zoete limonade, kozen maaltijden uit met knoflook en we namen regelmatig een Dextro Energy, dit leek echt te helpen. Het Dunja restaurant in Lhasa schijnt een speciale kruidenthee tegen hoogteziekte te hebben maar wij hebben dit niet geprobeerd.
terug


Eten en drinken in Tibet
Botherthee
De nationale drank in Tibet is boterthee. Dat zijn theebladeren die worden gemengd met
yakboter, zout, soda en heet water. De Tibetanen drinken dit bijna de hele dag door .
Het smaakt totaal niet naar thee, eerder naar een soort van zoute kaas bouillon.

Tsampa
Tsampa is het basisvoedsel van de Tibetanen.
Dat is meel van geroosterde gerst. Vaak worden er balletjes van gekneed die ze in de boterthee dompelen. Veel toeristen kunnen de tsampa en boterthee niet echt waarderen.
Wij ontdekten dat tsampa best lekker is als je het mengt met gekookt water en suiker dan heb je een soort van voedzame brinta.

Tukpa
Tukpa wordt ook veel gegeten in Tibet. Het is een maaltijdsoep gemengd van noedels, water en soms vlees.

Momo’s
Momo’s zijn deegbolletjes gevuld met jakvlees, groenten en diverse kruiden.
Je kunt ze stomen of frituren en wij vonden ze erg lekker.

Voorgenoemd zijn traditionele Tibetaanse maaltijden.
In de grote steden en vooral in Lhasa zitten veel verschillende restaurantjes waar je ook Westers, Indiaas, Nepalees of Chinees etc. kunt eten. Buiten de steden wordt dit een stuk moeilijker, vaak is er dan alleen boterthee, tsampa of noedelsoep verkrijgbaar. In sommige klooster zoals bijvoorbeeld in Reting zijn er bakjes instant noodles verkijgbaar waar alleen heet water, dat ze daar hebben, overheen hoeft om een maaltijd te hebben.
terug

Plaatsen en gebieden


Mount Everest
De Mount Everest, of de Chomolungma zoals de Tibetanen haar noemen, is met een hoogte van 8844 meter de hoogste berg ter wereld. De ene helft van de berg ligt in Tibet, de andere helft in Nepal. De berg is vernoemd naar de Britse geograaf George Everest en heeft in 1865 de officiële naam Mount Everest gekregen. Er bestaan wat meningsverschillen over de hoogte van de berg. Een Chinese meting gaf in 2005 een hoogte aan van 8844,43m, een Amerikaanse meting kwam uit op 8851m. Wat de hoogte ook is, het blijft de hoogste berg ter wereld.

De Mount Everest heeft op veel bergbeklimmers een enorme aantrekkingskracht.
Velen hebben een poging gedaan om de top te bereiken. De eerste succesvolle beklimming staat op naam van de Nieuw Zeelander Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay. Op 29 Mei 1953 bereikten ze de top. Er zijn echter aanwijzingen dat 2 Engelse klimmers, Mallory en Irvine, in de jaren 20 als eerste de top bereikt zouden hebben. Beiden zijn echter omgekomen op de Mount Everest zodat hier geen bewijzen voor zijn.

De eerste Nederlander die de top van de Mount Everest bereikte was Bart Vos op 8 Oktober 1984 al wordt dit in twijfel getrokken in de Nederlandse klimwereld. Katja Staartjes was de eerste Nederlandse vrouw die de top haalde op 13 mei 1999. Jaarlijks worden er tientallen (internationale) expedities naar de Mount Everest georganiseerd.

Tijdens een rondreis door Tibet is het mogelijk om een bezoek te brengen aan het basiskamp van de Mount Everest dat op 5200meter hoogte ligt. Bij helder weer heb je een fantastisch uitzicht op de berg. Verder staan er in het basiskamp diverse gedenkstenen die geplaatst zijn voor mensen die zijn omgekomen bij de beklimming van de Mount Everest en als je in het goede seizoen bent zie je ook de tenten van diverse expedities.
terug


Lhasa
De heilige stad Lhasa (letterlijk vertaald: plek van de goden) is de hoofdstad van Tibet en ligt op een hoogte van 3650 meter, het is een van de hoogste steden ter wereld. Lhasa heeft ongeveer 240.000 inwoners en bestaat uit een Chinees en een Tibetaans gedeelte. Het is een prettige stad om te verblijven, vooral het Tibetaanse gedeelte, en heeft flink wat bezienswaardigheden.

Jokhang tempel
In het centrum van de Tibetaanse wijk staat de Jokhang tempel, gebouwd rond de 7e eeuw en de heiligste tempel van heel Tibet. Het is een prachtig gebouw met witte muren, gouden daken en felgekleurde deuren en raamkozijnen. Binnen in de Jokhang bevindt zich het heiligste boeddha beeld van heel Tibet.

Barkhor
De Barkhor is een pelgrimsroute die rondom de Jokhang tempel loopt. Vanuit het hele land komen Tibetanen naar Lhasa om deze pelgrimsronde, ook wel kora genoemd, met de richting van de klok mee te lopen. Het is een bijzondere ervaring om je mee te laten voeren met de mensen menigte; monniken in dieprode gewaden murmelen gebeden, pelgrims werpen zich ter aarde, oude vrouwen draaien hun gebedsmolens rond en marktkooplieden die met hun kraampjes langs de kant staan proberen hun waren aan de man te brengen.

Potala paleis
De Potala is “het” symbool van Lhasa en staat bovenop een heuvel middenin de stad. Het is gebouwd in de 17e eeuw en tot 1959 was dit het paleis van de Dalai Lama en de zetel van de Tibetaanse regering. In 1959 is de Dalai Lama naar India gevlucht en nu is het niet meer dan een museum. Een klein gedeelte van het paleis is geopend voor publiek, hier zie je onder andere tombes van vorige Dalai Lama’s, tempels en boeddhabeelden.

-Norbulingka, het zomerpaleis van de Dalai Lama
-Tibet museum
-Diverse kleine kloosters verstopt in de Tibetaanse wijk
-De kloosters Ganden, Sera en Drepung bevinden zich niet ver van de stad
terug


Yamdrok-tso
Het Yamdrok-tso meer (tso is Tibetaans voor meer) is een van de vier heilige meren in Tibet.
Het meer ligt op een hoogte van 4488 meter boven zeeniveau en steekt mooi af tegen de kale bruine bergen eromheen. Vanaf de 4795 meter hoge Kamba-la pas heb je een adembenemend mooi uitzicht op het turkooizen gekleurde meer.
terug


Gyantse

Gyantse ligt op 3950 meter hoogte en is de 3e stad van Tibet maar eigenlijk lijkt het meer op een dorp dan op een stad. Net als Lhasa is ook Gyantse opgesplitst in een Chinees en een Tibetaans gedeelte. Vooral het Tibetaanse gedeelte is erg leuk, je hebt het idee dat je hier terug gaat in de tijd. Er staan traditionele witte Tibetaanse huisjes en de smalle straatjes zijn zanderig en stoffig. Honden en koeien lopen los rond op straat en het plaatselijke vervoer is hier nog paard en wagen.

De bekendste attractie van Gyantse is het Pelkor Chöde klooster waar de prachtige Kumbum Stupa staat met de allesziende ogen van Boeddha. Dit is de grootste Stupa van heel Tibet. Hij is 35 meter hoog en heeft 4 verdiepingen. Je mag de Stupa beklimmen, de vele muurschilderingen bewonderen en van boven af genieten van het uitzicht op de omgeving. Rondom het klooster staan de restanten van een verdedigingsmuur. Bovenop een berg staat het fort Dzong. Dit fort is gebouwd in de 14e eeuw en in 1904 wat dit strategisch gelegen fort de reden van een heftige strijd tussen de Tibetanen en het Engelse leger dat aangevoerd werd door Younghusband.
terug


Shigatse
Shigatse ligt op 3900 meter hoogte en is de 2e stad van Tibet. Het is een redelijk grote stad en het is meer Chinees dan Tibetaans. Shigatse is vooral bekend vanwege het Tashilunpo klooster. Dit is een mooi klooster dat tegen een heuvel aan gebouwd is. Vroeger was dit de zetel was van de Panchen Lama, die na de Dalai Lama de belangrijkste leider van Tibet is.
terug


Frienship Highway
De Friendship Highway is een 865 kilometer lange weg tussen Lhasa en Kathmandu.
Deze weg is aangelegd door de Chinezen en is voor een groot gedeelte geasfalteerd.
Veel reizigers gaan via deze weg naar Nepal. De landschappen langs deze weg zijn erg mooi en onderweg kom je langs diverse interessante kloosters en andere bezienswaardigheden.
terug


Sera Monastry

Dit klooster ligt 5 kilometer ten Noorden van Lhasa en is een van de grootste kloosters van Tibet. Vroeger leefden hier 5000 monniken maar vandaag de dag zijn dat er nog maar een paar honderd. Het is gesticht in 1419 en is redelijk goed bewaard gebleven. Het is heerlijk om in alle rust door de smalle straatjes te slenteren en de monniken gade te slaan.
In de kloostertuin vindt dagelijks rond 15.00 uur een debatteersessie plaats. Tientallen monniken oefenen het debatteren en ze maken er een echte show van. Ze klappen in hun handen, zwaaien wild met hun armen en roepen er vrolijk op los. Het is toeristisch maar wij vonden het toch wel leuk om te zien.
terug


Drepung Monastry
Dit klooster ligt 8 kilometer ten Westen van Lhasa en was ooit het grootste klooster ter wereld. Vòòr de Chinese invasie zaten hier ruim 10.000 monniken maar daar zijn er nu nog maar een paar honderd van over, meer mogen hier niet wonen. Het klooster is nog wel het grootste klooster van heel Tibet. De monniken in hun dieprode gewaden steken mooi af tegen de witgekalkte gebouwen.
terug


Reting Monastry
De ligging van het klooster van Reting is bijzonder mooi; bovenop een berg en omgeven door jeneverbesbomen. Vanaf het klooster heb je een fantastisch uitzicht op de vallei. De Dalai Lama heeft gezegd dat als hij ooit naar Tibet terug kan keren hij naar Reting zou willen gaan en wij kunnen ons daar wel wat bij voorstellen.
Ganden Monastry Het Ganden klooser ligt ongeveer 40 kilometer buiten Lhasa en is gebouwd bovenop een berg op een hoogte van ruim 4500 meter. Bij helder weer heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de omgeving.
terug


Overnachting in een klooster
Het is een bijzondere ervaring om een nacht door te brengen in een klooster.
Veel georganiseerde reizen overnachten in het Samye klooster. Wij hebben echter de nacht doorgebracht in het Reting klooster. Wij waren de enige gasten op 1 Taiwanese vrouw na die al weken in het klooster verbleef. We werden heel vriendelijk ontvangen door de monniken en nonnen ter plaatse. Als je geen boterthee en tsampa lust dan leer je dat hier wel eten en drinken. Je slaapt in het gastenverblijf dat een onderdeel is van het klooster en moet hiervoor een kleine bijdrage van 30 Yuan betalen. Wij vonden het heel bijzonder om te zien hoe de monniken en nonnen hun tijd doorbrengen in het klooster en genoten van de gastvrijheid. Voor jezelf moet je bepalen of je een donatie voor het klooster wilt achterlaten.
terug


Kostenoverzicht


Toegangsprijzen

omschrijving

prijs per persoon

Entree Jokhang

70 Yuan

Entree Potala

100 Yuan

Entree Ganden Monastry

45 Yuan

Entree Sakya Monastry

45 Yuan

Entree Drepung Monastry

50 Yuan

Entree Reting Monastry

30 Yuan

Entree Pelkor Chöde klooster Gyantse

40 Yuan

Entree Drigung Til Monastry

30 Yuan

Entree Sera Monastry

50 Yuan

Mount Everest Basecamp toegang auto

400 Yuan

Mount Everest Basecamp toegang persoon

180 Yuan

terug


Accomodatie

omschrijving

prijs per kamer voor 2 personen

Mandala hotel in Lhasa

230 Yuan

Kloosterovernachting in Reting

60 Yuan

Jianzang hotel in Gyantse

180 Yuan

Gang-Gyan hotel in Shigatse

180 Yuan

Nunnery in Tridum

50 Yuan

Kangjong hotel in Shegar

90 Yuan

terug


Vervoer

omschrijving

prijs

Riksja rit binnen Lhasa

5 Yuan

Taxi in Lhasa

15 Yuan

Taxi van Lhasa naar Drepung

30 Yuan

Taxi van Lhasa naar Sera

10 Yuan

Bus Sera naar Lhasa

4 Yuan

Paardenkar Mount Everest Basecamp

Omhoog 30 Yuan

 

Retour 50 Yuan

terug


Inentingen GGD, April 2004

omschrijving prijs per persoon
dtp € 18,00
hepatitus A € 47,50
consult € 19,50
inentings-paspoort € 4,00

terug


Overig

omschrijving

prijs

internetten

 Per half uur 3 Yuan

Water klein op Barkhor

2 Yuan

Water groot op Barkhor

5 Yuan

Maaltijd per persoon

25 Yuan

terug

Bron : wikipedia, tibet support group, lokale informatie