Op deze pagina vindt je informatie over het klimaat, de geografie en bevolking, alsmede informatie over de steden en gebieden die wij op onze route hebben bezocht.

Peru algemeen  
Plaatsen en gebieden

Algemene informatie  
Overzicht diverse kosten  

PERU

Geografie en klimaat

Peru is een republiek in Zuid Amerika en het land heeft een oppervlakte van +/- 1,3 miljoen km2, ter vergelijking; het is 27x groter dan Nederland. Wat grootte betreft in Zuid Amerika komt het land op de derde plaats, na Brazilië en Argentinië. Peru grenst aan Ecuador, Colombia, Bolivia, Brazilië en Chili.

Peru is een land van contrasten. Het is het enige land in Latijns Amerika waar je de 3 landschapsvormen van dit continent vindt: het gebergte (la sierra), het oerwoud (la selva) en de woestijnachtige kust (la costa). De Huascaran Sur is met 6768 meter de hoogste berg van Peru. Het Titicacameer is met 3856 meter het (op 1 na) hoogst bevaarbare meer ter wereld. Dwars door dit meer loopt de grens tussen Peru en Bolivia.

Peru heeft 2 jaargetijden in plaats van 4. Een droog en een nat jaargetijde. In het Andesgebergte en in het laagland van de Amazone valt van Januari t/m April (de winter) de meeste neerslag. Van Mei t/m Oktober is het “zomer”. Het is droog maar een stuk koeler dan in de echte winter, er komt zelfs nachtvorst voor. In de woestijnachtige westkust is het van December tot Maart volop zomer. Er valt praktisch geen neerslag. Van Mei t/m November wordt het langs de kust grauw en uit de dikke mistwolken valt de beruchte motregen Garua.

Terug


Bevolking

Peru heeft ongeveer 25 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen in de grote steden en langs de kust van de Stille Oceaan. Lima is de hoofdstad van Peru, een echte metropool met ruim 10 miljoen inwoners. In het bergland en op de Altiplano (gemiddeld 4000 meter hoog) verbouwen indiaanse boeren, ook wel campesino’s genoemd, aardappelen, mais, coca etc. onder barre omstandigheden. De Uros indianen leven op drijvende rieten eilanden gelegen in het Titicacameer. Ze hebben geen water en geen elektriciteit.

De officiële talen van Peru zijn Spaans (in Peru wordt deze taal Castellano genoemd) en Quechua.. Er zitten diverse verschillen tussen het Peruaanse Spaans en het Europese Spaans, voornamelijk in de uitspraak en de grammatica. In het gebied rond het Titicacameer wordt Aymara gesproken, een oude indianentaal.

Ongeveer 50% van alle Peruanen leeft onder de armoedegrens. Het gemiddelde loon is $ 100,00 per maand. Veel mensen trekken naar Lima en andere steden in de hoop op een betere toekomst. Hierdoor ontstaan krottenwijken aan de rand van de stad.


Terug


LIMA

Lima is de hoofdstad van Peru en heeft 10 miljoen inwoners! Een echte metropool dus. Rondom de stad bevinden zich vele krottenwijken; hier wonen de mensen die vanaf het platteland naar de stad zijn getrokken met de hoop op een betere toekomst. Er hangt ook velen maanden een mist, garua, boven de stad die Lima soms een naargeestig uiterlijk geven. Maar Lima heeft een historisch stadscentrum waar veel te zien is.

-Plaza Mayor ; groot plein met de imposante kathedraal

-Palacio de Gobierno ; regeringspaleis

-Iglesia de San Agustin ; een van de mooiste kerken van de stad

-Palacio Torre Tagle ;koloniaal pronkstuk

-Museum Nacional de Antropologia ; museum over de Peruaanse geschiedenis.

-De wijk Miraflores ; de nieuwe moderne wijk van Lima

Terug


AREQUIPA

De stad Arequipa ligt in het Zuid-Westen van Peru op een hoogte van 2380 meter. De stad wordt omringd door de vulkanen El Misti (5822 meter), de Chachani (6075) en de Picchu Picchu (5669). Arequipa wordt ook wel de “witte stad” genoemd; de huizen, kloosters en kerken zijn namelijk gebouwd van de witte tufsteen die de drie vulkanen in duizenden jaren tijd hebben achtergelaten in het dal. Momenteel wonen er ongeveer 900.000 mensen in Arequipa en na Lima is het de grootste stad van Peru. Er is echter geen moderne hoogbouw en het oude stadcentrum is schitterend.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Arequipa zijn:


Plaza de Armas
Dit plein wordt ook wel het mooiste plein van Peru genoemd. Aan het plein ligt de schitterende kathedraal en diverse statige gebouwen. Op het plein zelf staat een mooie witte fontein en het wordt omgeven door palmbomen en heel veel bankjes. De Peruanen zelf gaan vaak met hun kinderen naar dit plein om te relaxen, andere mensen te ontmoeten, duiven te voeren etc. Verder zie je hier mensen voorzien van typemachines die wachten op opdrachten van analfabeten.


Monasteria de Sante Catalina
Deze schilderachtige kloosterstad is in 1580 gebouwd en hier leefden 450 nonnen met ruim 500 bedienden afgesloten van de buitenwereld. Er werden alleen nonnen van Spaanse afkomst geselecteerd met een onberispelijk verleden. Ze moesten een grote borgsom betalen van 1000 gouden pesos en ze moesten zich houden aan de zwijgplicht. Het is echt een stad in een stad: het complex bestaat uit een wirwar van kleurige steegjes, binnenplaatsen, kapelletjes etc.


Museo Santuario Andino
Dit is een interessant museum waar diverse vondsten getoond worden uit de inca tijd.
De belangrijkste schat is de beroemde bevroren mummie “Juanita”. Ze wordt hier bewaard in een glazen vitrine waar een temperatuur heerst van –20 graden Celsius. Juanita was een jong meisje van +/- 14 jaar die in de 14e eeuw door de Inca’s werd geofferd aan de vulkaan Ampato (6380 meter) om de goden gunstig te stemmen. Pas in 1995 werd haar lichaam gevonden door Dr. Johan Reinhard. De naam van de mummie is aan hem te danken. Johan is in het Spaans Juan, en Juanita is de vrouwelijke variant. Er zijn meer mummies gevonden maar Juanita is de best bewaard gebleven mummie omdat ze jaren onder het ijs heeft gelegen. Haar haren, het rode vlees van haar armen en haar vingernagels zijn nog duidelijk zichtbaar.

Tot nu toe zijn er 18 mummies gevonden:

4x Ampato vulkaan bij Arequipa
3x Picchu Picchu vulkaan bij Arequipa
1x Sara Sara
6x Misti vulkaan bij Arequipa
3x Llullaillaco in Argentinie
1x Quehuar in Argentinie.

Terug


COLCA CANON

Vanaf Arequipa moet je beslist een uitstapje maken naar de Colca Canon, een van de diepste kloven ter wereld. De reis er naar toe is al schitterend. Zodra je de stad uit bent kom je in een grote, verlaten woestenij vol stenen met uitzicht op de vulkanen El Misti (5822 meter), de Chachani (6075 meter), de Picchu Picchu (5669 meter) en de Ampato (6288 meter).

Daarna rijd je door het natuurreservaat Pampas de Canahuas waar vicuna’s en de zeldzame schuwe guanaca’s leven. De weg hobbelt verder en je gaat steeds hoger en hoger totdat je op de hoogste pas komt, 4900 meter hoog. Er zit hier weinig zuurstof in de lucht en dat merk je direct!

Dan gaat de weg verder naar het dorpje Chivay waar je heerlijke warmwaterbronnen hebt. Als je verder rijdt kom je langs schitterende landbouwterrassen uit de Incatijd.
Cruz del Condor is het beste uitkijkpunt van de kloof. Hier kan je loodrecht naar beneden kijken; 1200 meter diep stroomt de rivier de Rio Colca. Bij Cruz del Condor heb je een grote kans om de Condor te zien vliegen. De condor is de grootste roofvogel ter wereld met een vleugel spanwijdte van maar liefst 4 meter!

Terug


PUNO

De stad Puno ligt op een hoogte van maar liefst 3828 meter aan het Titicacameer.
Het is de hoofdstad van de gelijknamige Peruaanse provincie en de stad heeft ongeveer 100.000 inwoners. In Puno bevindt zich ook de grootste haven van het Titicacameer. Puno is in heel Peru bekend om de velen fiestas en folklore. Er bestaan hier meer dan 300 verschillende Indiaanse folklorische dansen die nog uit de Inca periode stammen.

De dansen worden begeleid door muziekgroepen met traditionele muziekinstrumenten zoals de tamboerijn, diverse (bamboe) fluiten en grote trommels. Bezienswaardigheden van Puno zijn o.a. de kathedraal op de Plaza de Armas met een groot standbeeld van Manco, de eerste Inca. De mercado; de dagelijkse markt in de Calle Ugarte en ook het Museum Municipal.

Terug


TITICACA MEER

Het Titicacameer ligt op een hoogte van 3822 meter in de Altiplano en is het op een na hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld. Het hoogste meer is Lago Junin op 4000 meter, ook in Peru gelegen. Het Titicacameer heeft een lengte van 194 km, een breedte van 65 km en een diepte van 300 m. Dwars door het meer loopt de grens tussen Peru en Bolivia. In het meer liggen diverse eilanden die met de boot bezocht kunnen worden.

Terug


De drijvende riet-eilanden
Deze eilanden in de Puno baai worden bewoond door de Uro’s indianen. Tegenwoordig leven hier nog ongeveer 250 indianen verspreid over 80 eilanden. Ze spreken allemaal Aymara, een oude indianentaal. Het verhaal gaat dat de indianen 800 jaar geleden zijn gevlucht naar deze eilanden om te ontkomen aan de verplichte belastingbetaling aan de Inca’s . De eilanden zijn gemaakt van dikke lagen riet dat steeds opnieuw moet worden vervangen omdat de onderste laag wegrot in het koude water. De indianen leven hier zonder stromend water en zonder elektriciteit.

De indianen maken ook de bijzonder fotogenieke bootjes van riet, genaamd balsas.
Deze boten gaan ongeveer een half jaar mee. Er zijn verschillende soorten boten: boten om mee te vissen, boten voor personenvervoer etc. Vroeger leefden de indianen alleen van de vogel en visvangst, nu zijn hun eilanden een toeristische attractie geworden. Het is mogelijk om een tochtje te maken in een echte rieten boot, vrouwen verkopen handgemaakte souveniers zoals kleine rieten bootjes, poppetjes, ketting en ook handgeweven kleden.

Terug


Het eiland Taquile
Het eiland Taquile ligt op ruim 3 uur varen vanaf Puno. Het eiland is 6 kilometer lang.
Je ziet hier nog diverse landbouwterrassen uit de incatijd, meerdere ruines op de toppen van de heuvels etc. Op Taquile leven ongeveer 1000 mensen. Ze spreken Quechua en dragen handgeweven rokken, doeken, mutsen etc. Patronen geven een bepaalde status (getrouwd, vrijgezel etc.) van de drager aan. Een opvallend verschijnsel is dat de mannen hier breien.

Op Taquile zijn geen wegen, geen auto’s, geen fietsen, en geen elektriciteit. Het centrum van het eiland is alleen te voet bereikbaar; je moet ruim 500 traptreden “bedwingen”. Vanaf het eiland heb je een schitterend uitzicht op het Tititcacameer en de besneeuwde bergtoppen van Bolivia.

Terug


SILLUSTANI
Ongeveer 40 kilometer vanaf de stad Puno ligt het archeologische terrein Sillustani op een hoogte van ruim 4000 meter. Hier staan een aantal graftorens die Chulpa’s worden genoemd. Chulpa betekent graftoren in het Aymara; een oude indianentaal. De torens zijn gebouwd op een rotsachtig schiereiland in het Umayo meer. De meeste Chulpa’s zijn cilindrisch. Ze staan op een soort platform en lopen van boven wijd uit. Ze zijn ongeveer 12 meter hoog en hebben een doorsnede van 5 meter.

Waarschijnlijk zijn de torens gebouwd door de Colla’s, een stam die voor het Inca tijdperk leefden rondom het Titicacameer. Belangrijke koningen, edelen etc. werden hier begraven. In sommige torens werden de mummies zelfs in vijf verdiepingen op elkaar gestapeld. De doden werden begraven met eten, drinken en ook diverse schatten. In 1971 ontdekten archeologen in de Chullpa del Lagarto, de grootste toren, op ongeveer 1 meter diepte diverse sieraden en ook 4 kilo goud. De overige torens zijn door grafrovers geplunderd.

De Inca’s, die het gebied en de volkeren rondom het Titicacameer onderworpen, namen de gebruiken over en bouwden graftorens van hetzelfde type. De grafkamer in de vorm van een toren bleef echter wel een plaatselijk verschijnsel wat alleen maar voorkomt rondom het Titicacameer.

Terug


CUSCO
Cusco, volgends de Inca's de navel van de wereld, ligt op een hoogte van 3300 meter boven zeeniveau en het was tevens de hoofdstad van het oude Incarijk. Hier bevonden zich de belangrijkste tempels en paleizen. Het is nog steeds een mooie drukke stad die bestaat uit een wirwar aan smalle straatjes met restanten van Incamuren, diverse kerken, rode daken, pleinen, fonteinen, een kathedraal, diverse musea en veel winkels. Op dit moment wonen er ongeveer 300.000 mensen en de stad trekt veel toeristen uit de hele wereld aan die de koloniale gebouwen en de resten van de Incabouwkunst komen bekijken.

De bezienswaardigheden van Cusco zijn o.a.:

-Plaza de Armas
Een groot plein met een kathedraal, 2 kerken en diverse andere gebouwen.

-Jezuitenkerk La Compania de Jesus

-Museum Convento de Santa Catalina ; museum voor koloniale en religieuze kunst

-Kunstenaarswijk San Blas met zijn smalle straatjes en de velen galeries, kunstnijverheidswinkels en schilderstudio’s.

-Museum Arqueologico ; museum over de Inca geschiedenis en met objecten uit de inca tijd.

-Iglesia de La Merced ; een van de interessantste kerken van Cusco

-De beroemde 12-hoekige incasteen.

-Coricancha ; de restanten van de tempel van de zonnegod Inti.


De omgeving van Cusco; het heilige dal van de Inca’s.
Er is heel veel te doen en te zien in het heilige dal van de Inca’s. Er zijn landschappelijk schitterend gelegen Inca ruines, kleine dorpjes, kleurrijke markten etc.

Bezienswaardigheden:

Terug

PISAC
Het dorpje Pisac (3720 meter) ligt 32 km ten noordoosten van Cusco en is bereikbaar via een steile en bochtige weg. Op dinsdag, donderdag en zondag is er een grote kleurrijke markt waar indigenas fruit, uien, mais, aardappelen, kleding, sieraden en souveniers verkopen.

Iedere zondag trekt er na de mis een processie over de markt heen. Burgemeesters uit de omliggende dorpen dragen een grote zilveren stok en lopen met hun assistenten, die traditionele kleding dragen, naar de kerk.

400 meter boven de stad bevinden zich Inca ruines. Het uitzicht hiervandaan is schitterend; je kijkt neer op het heilige dal van de Inca’s; ver beneden kronkelt de autoweg, er stroomt een riviertje, er zijn velen Inca landbouwterrassen en het ziet er uit als een grote lappendeken. In de rotsen zitten velen gaten. De Inca’s hebben hier hun mummies begraven; deze plaats heeft 2000 graven en is daarmee de grootste Incabegraafplaats van Peru.

De ruines zelf zijn indrukwekkend. Je vindt hier restanten van paleizen, tempels, opslagplaatsen, wegen, paden, muren, en ook talrijke huizen.

Terug


SACSAYHUAMAN
De ruines van Sascayhuaman, oftewel Sexy Woman wat de Engelssprekende Peruaanse gidsen graag zeggen, liggen 45 minuten lopen vanaf Cusco. Men denkt dat het ooit een fort is geweest wat door de Inca’s is gebouwd. Binnenin het complex zijn echter diverse aanwijzingen gevonden dat het een astronomisch observatorium was voor de verering van de zon en de sterren. Je verbaast je over de bouwstijl van de Inca’s; al die grote stenen die zo nauwkeurig op elkaar aansluiten. Het grootste granietblok wat bij deze ruine is gevonden is 7,5 meter hoog en weegt ruim 350 ton. Hoe hebben de Inca’s dat ooit op deze plek kunnen krijgen?

Terug


OLLANTAYTAMBO
Ollantaytambo is een schilderachtig dorpje in de Inca Vallei; het heeft velen nauwe kronkelige straatjes. De ruines bij Ollantaytambo zijn ook zeker de moeite waard. Het was een vestingscomplex en een Inca heiligdom.

Terug


SALINAS
Via een kronkelige onverharde weg is Salinas bereikbaar. Hier bevinden zich duizenden zoutterrassen die al sinds de Inca tijd in gebruik zijn. Het zout komt uit een natuurlijke bron met verwarmd water wat dus extreem zout is. Het is een bijzonder gezicht om al die zoutpannen te zien. En ze worden nu nog steeds gebruikt. Mensen laten water stromen in de pannen, het wordt door de zon gedroogd, dan schrapen ze het zout bij elkaar en de zakken die 50 kilo per stuk wegen worden met ezelkaravanen vervoerd.

Terug


MORAY
Bij Moray bevinden zich 3 ronde terrassenvelden die aangelegd zijn door de Inca’s. Als je deze terrassen van boven bekijkt lijkt het net op een landingsplaats voor UFO’s. De Inca’s deden allerlei experimenten in deze terrassen. Iedere laag had zijn eigen micro klimaat en zo hebben ze ontdekt welke aardappelen op welke hoogte en onder welke omstandigheden het beste konden worden verbouwd.

Terug


CHINCHERO
De route naar Chinchero is schitterend. Je kijkt uit op diverse besneeuwde bergtoppen.
Het Andes plaatsje zelf ligt op een hoogte van 3760 meter. Hier hebben de Inca’s een zomerverblijf gebouwd. Het is een mooi dorp met een kerkje, eeuwenoude huizen etc. Hier vlakbij liggen ook nog Inca ruines.

Terug


AQUA CALIENTE

Iedereen die de ruines van Machu Picchu gaat bezoeken komt ook in Aqua Caliente terecht. De treinen vanaf Cusco & Ollantaytambo stoppen hier namelijk. Aqua Caliente is een dorp wat speciaal voor de toeristen gebouwd is. Je vindt hier veel hotels, restaurantjes en winkeltjes in allerlei prijsklassen. Verder zijn er nog warmwaterbronnen.

Machu Picchu ligt hier 8 kilometer vandaan. ‘S morgens om half 7 vertrekt de eerste bus naar het ruïnecomplex. Het is ongeveer 20 minuten rijden via een weg vol haarspeldbochten. Het is ook mogelijk om naar Machu Picchu te lopen. Je volgt dan een klein stukje van deze weg en daarna kan je via inca traptreden naar boven klimmen. Zo snijd je een stuk af. De beklimming is erg vermoeiend en je doet er ongeveer 1 ½ uur over (afhankelijk van je eigen conditie!). Eenmaal boven wordt je inspanning beloont met schitterend uitzicht op Machu Picchu en als je vroeg vertrekt kan je de mist weg zien trekken en de zon op zien komen. Bovendien ben je zo de grote drukte voor.

Terug



MACHU PICCHU

Machu Picchu, ook wel de verloren stad van de Inca’s genoemd, is de meest verbazingwekkendste en geheimzinnigste van alle Inca ruines. Dit komt voornamelijk door de bijzondere, vrijwel ontoegankelijk locatie. Diep weggestopt in het nevelwoud, omgeven door hoge groene bergen en dicht bij de wolken. Machu Picchu is alleen maar te voet (incatrail) of met de trein bereikbaar.

Deze ruines zijn pas in 1911 ontdekt door de Amerikaanse Hiram Bingham, een architect en tevens een ervaren klimmer die zeer geïnteresseerd was in de mysteries van de Andes.
Hij was op zoek naar de stad Vilcabamba, de legendarische hoofdstad van de laatste Inca’s. Een boer vertelden hem dat de ruines op de top van de berg Machu Picchu lagen. Hiram Bingham vroeg of de boer hem daar naar toe wou brengen en daar trof hij de enorme gebouwen volledig verwaarloosd aan; overwoekerd door een dichte vegetatie. Waarom hebben de Spanjaarden Machu Picchu nooit ontdekt? Wat was het doel van deze geheimzinnige stad? Bingham bleef 4 jaar op deze bergkam om de opgravingen te leiden en hij vond nog meer Inca ruines in de nabije omgeving.

Recente onderzoekingen hebben aangetoond dat Machu Picchu een religieus en astronomisch centrum was. Het is rond 1420 gebouwd en 100 jaar later weer verlaten. Er woonden ongeveer 1500 mensen in 200 woningen. Er zijn hier 144 skeletten en een aantal mummies gevonden. Opvallend is dat 90% van de gevonden beenderen afkomstig zijn van vrouwelijke skeletten…..

De ruines van Machu Picchu liggen op een hoogte van 2360 meter tussen 2 bergtoppen, de Huayna Picchu (Jonge berg) en Machu Picchu (Oude berg). Je kan uren ronddolen door het complex en diverse gebouwen bezoeken zoals tempels, paleizen, woonwijken, plein, begraafplaats etc. Het is ook mogelijk om de 2700 meter hoge, steile berg Huayna Picchu te beklimmen. Een pittige klim maar eenmaal boven wordt je beloond met een schitterend uitzicht.

Terug



Hieronder vindt je informatie over de kosten van diverse zaken en informatie over het reizen in Peru betreft de route die wij hebben gevolgd.

REIZEN IN PERU
Peru is een land wat goed (individueel) te bereizen is. Om het land in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort wat nog minimaal 6 maanden geldig is, maar je hebt geen visum nodig. De douanebeambte in Lima zet een stempel in je paspoort dat een verblijfsvergunning voor 30, 60 of 90 dagen is. Tevens moet je een toeristenkaart invullen met je persoonlijke gegevens, de reden van je bezoek aan Peru, je verblijfsduur en je verblijfsplaats. Dit formulier moet je goed bewaren want je moet hem weer inleveren als je Peru verlaat.

De Peruaanse munteenheid is de Nueve Sol en dit wordt aangeduid met het teken S/.
Het is ook mogelijk om met Amerikaanse Dollars ($) te betalen. Op dit moment (Juni 2004) is 3,40 Sol ongeveer 1 Amerikaanse Dollar waard. Geld wisselen kan op straat (Cambio), bij banken, wisselkantoren, geld halen kun je bij banken met de naam "Banco de Credito". Hier zijn vaak ook pinautomaten aanwezig voor passen met o.a. Cirrus & Maestro. Creditcards Visa & Mastercard worden redelijk geaccepteerd, maar vooral bij de "meer toeristische" duurdere winkels en restaurants.

Het openbaar vervoer in Peru is goed. Dagelijks rijden er, soms zelfs om de 20 a 30 min, redelijk goede bussen tussen diverse steden. Binnenlandse vluchten zijn ook goed verzorgd, momenteel zijn er 6 Peruaanse luchtvaartmaatschappijen. Lan Peru is de duurdere maatschappij, maar wordt ook erg goed aangeschreven, wij hebben Lan Peru 2 maal gebruikt voor een binnenlandse vlucht en dat beviel ons uitstekend.

Internetten
In Peru, en dan voornamelijk in de grote steden, stikt het van de internet café’s.
Voor $ 1,00 kan je een heel uur internetten. Het @-teken (apestaart) staat vaak niet op het Peruaanse toetsenbord, dit krijg je dan door de toets combinatie : Alt 164.

Fotografie
Het is goed mogelijk om een digitale camera mee te nemen naar Peru. Wij hadden de Canon Eos 300D mee. In vrijwel alle hotelkamers heb je de mogelijkheid om je batterij op te laden. Binnenkort meer op deze site over het digtaal fotograferen.

Denk er dan wel aan om een wereldstekker mee te nemen. In steden zoals Cusco, Arequipa en Puno heb je de mogelijkheid om je foto’s vanaf je geheugenkaart op cd te laten branden. Dit kost slechts een paar dollar.

Boleto Turistica
In Cusco kan je voor $ 10,00 een Boleto Turistica kopen. Dit is een soort all-in ticket en hiermee heb je “gratis” toegang tot +/- 16 bezienswaardigheden in Cusco & omgeving zoals bijvoorbeeld Sacsayhuaman, de ruines van Pisac & Ollantaytambo en ook diverse musea’s. Let wel op: als je dit ticket niet koopt en je wilt alleen de ruines van Pisac bezoeken dan moet je ter plaatse evengoed een Boleto Turistica kopen, je kan daar dus niet voor een paar Sol naar binnen. Minpunt : de toegang voor het interessante Inca museum + Coricancha in Cusco zit niet bij het biljet inbegrepen, daar moet je dan apart weer entree voor betalen. Als je student bent: neem je studentenkaart mee want je daarmee ook hier redelijk wat kortingen krijgen!

Terug


Mee te nemen

Medicijnen:

  • pijnstillers
  • EHBO-kitje
  • ORS (zout-suiker oplossing om uitdroging te voorkomen)
  • laxeertabletten
  • middel tegen diarree
  • antimuggenmiddel met met in de samenstelling DEET
  • waterzuiveringstabletten (indien je de incatrail wilt lopen of een andere hikingtocht gaat doen)

Antibiotica is zonder recept verkrijgbaar in de meeste apotheken die in de grote steden meestal 24 uur per dag geopend zijn.

Kleding:

  • 2 broeken (waarvan zeker 1 afritsbroek)
  • ondergoed
  • sokken
  • t-shirts
  • warme trui (fleesh)
  • winddicht en waterafstotend jack
  • goede wandelschoenen
  • hoofdbescherming (petje of muts)

In de grote steden kan je voor een paar Dollar je kleding laten wassen. Als je het ’s morgens wegbrengt kan je het meestal dezelfde dag weer ophalen.

Overig:

  • slaapzak (benodigd bij trails)
  • handdoek(en)
  • zonnebril
  • zonnenbrandcreme + lippenbalsum met UV-bescherming
  • eventueel dompelaar voor waterkoken op hotelkamer
  • wereldstekker
  • camera & accesoires (bij analoge camera: foto/dia rolletjes)
  • reisdagboekje + pen(nen)
  • geldig paspoort (nog minimaal 6 maanden geldig)
  • Lonely planet Peru
  • eventueel deelkaart(en) van Peru
  • inentingen DTP, Hepatitus A en Gele koorts + inentingspaspoort (voor junglebezoek)
  • goede reisverzekering * met werelddekking *
  • kopie van je paspoort & verzekeringspapieren (bij meerder personen 2 setjes verdelen)
  • eventueel kleurpotloden, balonnen en schriftjes om uit te delen aan kinderen in Peru
  • overzicht met belangrijke telefoonnummers o.a. voor het blokkeren van de pinpas + creditcard in geval van diefstal, alarmnummer verzekeringsmaatschappij, Nederlandse ambassade in Lima en natuurlijk telefoonnummer / adres van de achterblijvers.

Terug


Veiligheid
Vooral in de steden, op markten en busstations moet je goed op je spullen letten. Toeristen worden vooral op de voorgenoemde plaatsen regelmatig beroofd, enkele keer soms zelfs met geweld. Een camera is in een arm land als Peru heel wat geld waard. Wij hebben totaal geen last gehad van criminaliteit maar wel mensen ontmoet die beroofd waren. Het ligt voor een groot gedeelte ook aan jezelf. Gedraag je niet als een supertoerist. Verdeel je geld, laat je sieraden en dure horloge thuis en bewaar je backpack en waardevolle spullen in je hotel of een kluis.

Terug


Inentingen
Voor Peru heb je de volgende inentingen nodig:

  • gele koorts
  • dtp
  • hepatitus A.

* Onze ervaring met de GGD-consult is niet optimaal, wij moesten zelf aangeven dat we toch wel voor gele koorts wilden worden inge-ent, terwijl de consulent(e) dat niet nodig achte !? terwijl we vooraf hadden aangegeven misschien een jungletoch te gaan doen, kortom informeer zelf eerst goed wat wel en niet nodig is en controleer dit bij een consult, het gaat hierbij wel om je gezondheid en misschien zelfs je leven!

Malaria tabletten zijn alleen noodzakelijk als je de jungle in gaat, Lariam of Malarone, laatst genoemde heeft minder tot geen bijwerkingen, zelf hebben we geen jungletocht gedaan maar we hebben vooraf wel eerst onszelf goed geïnfomeerd over de diverse noodzakelijkheden.

Terug


Hoogteziekte
Als je snel naar grote hoogten boven 2500 meter stijgt heb je kans om hoogteziekte (soroche) op te lopen. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof en moet zeker niet onderschat worden!

Symptonen van hoogteziekte zijn:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • misselijkheid
  • gebrek aan eetlust
  • overgeven
  • kortademigheid
  • vermoeidheid

Om hoogteziekte te voorkomen kan je het beste langzaam stijgen en voldoende de tijd nemen om te acclimatiseren. Verder is het aan te raden om veel te drinken, geen zware maaltijden nuttigen en alcohol vermijden. Volgens de Peruanen is cocathee het beste medicijn tegen hoogteziekte. In Arequipa en Chivay zijn ook coca snoepjes verkrijgbaar en in veel apotheken wordt het middel Diamox verkocht , dit schijnt ook goed te helpen.

Als je toch hoogteziekte hebt opgelopen moet je veel rust nemen en als je last blijft houden afdalen naar lagere hoogtes. Als de symptomen erger worden moet je niet aarzelen om naar een arts te gaan want als je ermee doorloopt kan je hersen- of longoedeem oplopen en dit kan zelfs dodelijk zijn!

Terug


Vliegen naar Peru
Er zijn diverse maatschappijen die naar Lima in Peru vliegen. KLM biedt rechtstreekse vluchten aan en dan ben je ongeveer 14 uur onderweg. Een goedkoper alternatief is vliegen met de Amerikaanse maatschappij Delta Airlines. Je hebt dan wel een overstap in Atlanta maar dit is geensinds een probleem. Als je voor deze optie kiest ben je ongeveer 18 uur onderweg maar het scheelde ons bijvoorbeeld ruim € 250,-- per ticket!. Op www.ticket2go.nl kan je de huidige prijzen bekijken en ook je vlucht online boeken!

Terug


OVERZICHT DIVERSE KOSTEN

Inentingen GGD Alkmaar, April 2004

omschrijving prijs p.p. opmerking
dtp € 18,00  
gele koorts € 26,00  
hepatitus A € 47,50  
consult € 19,50  
inentings-paspoort € 4,00 kan gevraagd worden te tonen bij een jungle tocht

Terug


Accomodatie / prijzen hostels per nacht

Gebaseerd op 2-persoonskamer (habitacion doble) met prive badkamer (baño privado), met douche (duche), toilet (servicio), en vrijwel altijd incl. ontbijt. (desayuno) en natuurlijk ook erg belangrijk, warm water (aqua caliente).

accomodatie prijs per kamer per nacht
hostel Espana in Lima $ 12,00
hostel Posado de Sancho, Arequipa $ 17,00
hostel Singapure, Cusco $ 15,50
hostel Posada del Sol , Cusco $ 20,50
hostel Don Julio, Puno $ 15,00
hotel Inti Inn, Agua Caliente $ 60,00 (er zijn daar hotels in alle prijsklassen)

Terug


Excursies / toegangsprijzen

omschrijving prijs per persoon
2 daagse all-in tocht naar Colca Canon $ 20,00
dagtocht Uros eilanden + Taquile $ 17,00
dagtocht Sacred Valley $ 15,00
boleto Turistico Cusco $ 10,00
toegang Machu Picchu $ 20,00
toegang Salinas zoutpannen $ 0,60
toegang Moray $ 1,50
toegang Santa Catelina klooster $ 7,00
toegang Museum Santuarios Andinos $ 4,20
toegang Museum Inca in Cusco $ 1,40
toegang Coricancha in Cusco $ 1,60

Terug


Transportkosten

omschrijving prijs per persoon
binnenlandse vlucht Lima -Arequipa $ 64,00
binnenlandse vlucht Cusco - Lima (van $ 72,00 tot $ 86,00)
luxe bus Arequipa – Puno $ 15,00
bus Puno – Cusco $ 8,00
trein Agua Caliente - Ollantaytambo $ 35,00
taxi Cusco – Ollantaytambo $ 8,00 (voor 2 pers.)
taxi Cusco – Pisac $ 10,00 (voor 2 pers.)
prive taxi voor 6 uurtjes voor salinas $ 20,00 (voor 2 pers.)

Terug


Overig

omschrijving prijs
internetten $ 1,00 per uur
telefoneren naar Nederland $ 1,00 per min
maaltijden $ 4,00 - $ 8,00 p.p.

Terug


Bronnen: Landenweb.com / Lonely planet / Nelles Guide / Locale VVV / eigen ervaring