Algemene informatie Nepal

Reisdocumenten
Om Nepal in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder is een visum verplicht. Deze is verkrijgbaar bij het consulaat van Nepal in Amsterdam of op de luchthaven van Kathmandu zelf. Er is een visum voor 15 of 30 dagen. Informeer bij het consulaat naar de actuele visum voorwaarden.

Tijdverschil
In onze wintertijd is het in Nepal 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland. In onze zomertijd is het 3 uur en 45 minuten later.

Geldzaken
De munteenheid in Nepal is de Rupee, afgekort tot NPR. Op het moment dat wij in Nepal waren (december 2009) was 1 Euro ongeveer 104 Rupees waard. Het is niet nodig om in Nederland al geld om te wisselen, dit kun je het beste ter plaatste doen. Op het vliegveld van Kathmandu kun je Euros of Dollars omwisselen naar Rupees al is de wisselkoers hier onvoordelig. In Kathmandu & Pokhara kun je geld pinnen of geld wisselen.

Taal
De voertaal in Nepal is Nepali maar er zijn ook veel lokale talen en dialecten. Op de toeristische plekken zoals Kathmandu en Pokhara spreekt men redelijk Engels.

Beste reistijd
De beste reistijd voor Nepal is van oktober t/m april. Van mei t/m september is regentijd. Wij zijn in december naar Nepal geweest en vonden dit een prettige periode. Overdag was het in Kathmandu & Pokhara tussen de 20-25 graden, zonnig en droog. Zodra de zon onder is koelt het echter snel af!

Voltage
De netspanning in Nepal is 220 volt maar men gebruikt daar een andere stekker. Neem dus een wereldstekker mee! Verder valt in Nepal dagelijks de stroom uit, soms wel een paar keer per dag. Dit geldt ook voor de hoofdstad Kathmandu.

Veiligheid
Wij hebben ons in Nepal geen seconde onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Verdeel je geld, laat je sieraden en dure horloge thuis en bewaar je backpack en waardevolle spullen in je hotel of een kluis. Vergeet niet dat Nepal een arm land is.

Internetten
In Pokhara & Kathmandu zijn overal internet cafe’s waar je goedkoop kunt internetten. De verbinding is redelijk.

Ambassades
Het consulaat van Nepal in Nederland is gevestigd aan de keizersgracht 463, 1017 DK in Amsterdam. Telefoon: 020-6241530. Het consulaat van Nederland in Nepal is gevestigd aan Bakhundole Height, Lalitpur te Kathmandu. Email: consulate@nlconsulate.org.np

Inentingen
Voor een bezoek aan Nepal zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP, Hepatitis A en Buiktyfus worden wel aangeraden door de GGD. Malaria komt soms voor in Nepal, voornamelijk in de provincie Terai aan grens met India & in het Royal Chitwan natuurpark. Neem +/- 6 weken voor vertrekt contact op met de GGD of je huisarts voor de laatste informatie.

Gezondheidszorg
In Kathmandu & Pokhara zijn er ziekenhuizen conform onze Westerse standaard maar daar buiten zijn de medische voorzieningen een stuk minder. Pas op met wat je eet, wij hebben uit voorzorg vegetarisch gegeten. “Cook it, peel it, boil it or forget it”.

Hoogteziekte
Als je snel naar grote hoogten stijgt heb je kans om hoogteziekte op te lopen. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof en moet zeker niet onderschat worden! Om hoogteziekte te voorkomen kan je het beste langzaam stijgen en voldoende de tijd nemen om te acclimatiseren maar dat is niet altijd mogelijk. Doe het de eerste dagen extreem rustig aan en drink heel veel water (ongeveer 4 of 5 liter per dag). Nuttig geen zware maaltijden en vermijd koffie en alcohol. Sommige mensen zweren bij het medicijn Diamox maar het gebruik hiervan is omstreden omdat het ook de symptomen van hoogteziekte onderdrukt en je zo niet de ernst van de situatie in kan schatten.

Symptomen van milde hoogteziekte zijn:
-hoofdpijn
-misselijk / braken
-duizeligheid
-slapeloosheid
-slechte eetlust
-veel plassen
-vermoeidheid

Symptomen van zware hoogteziekte zijn:
-zware hoofdpijn
-erg kortademig
-roze kleurig slijm ophoesten wat kan duiden op longoedeem
-coördinatieverlies
-gevoelloosheid / agressiviteit

Als je toch hoogteziekte hebt opgelopen moet je veel rust nemen en als je last blijft houden afdalen naar lagere hoogtes. Als de symptomen erger worden, aarzel dan niet om naar een arts te gaan want als je hiermee doorloopt is er een risico dat je hersen- of longoedeem oploopt en dit kan zelfs dodelijk zijn!