Algemene reisinformatie Marokko

Tijdsverschil
In Marokko is het in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 1 uur.

Geldzaken
De munteenheid in Marokko is de Dirham. Op het moment dat wij er waren (november 2007) kreeg je voor 1 Euro ongeveer 11 Dirham. Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com In bijna alle steden is het mogelijk om geld te wisselen of te pinnen. Op sommige plaatsen zoals grote hotels en restaurants kan je ook betalen met mastercard en visa.

Reisdocumenten
Om Marokko in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig. In het vliegtuig krijg je een formulier waarop je wat persoonlijke gegevens moet invullen en bij de douane moet inleveren.

Inentingen
Voor een bezoek aan Marokko zijn geen inentingen verplicht maar onderstaande inentingen worden wel aanbevolen.

- DTP
- Hepatitis A

Neem +/- 6 weken voor vertrek contact op met de GGD voor de laatste informatie.

Vluchtinformatie
Een rechtstreekse vlucht naar Marokko duurt ongeveer 3 uur en 45 minuten afhankelijk van het gedeelte waar je heen vliegt. Wij vlogen met Iberia via Madrid naar Tanger.
Vluchtduur Amsterdam -Madrid = +/- 2 uur
Vluchtduur Madrid -Tanger = 1 uur

Ambassade van Marokko in Nederland:
Ambas Ambassade van Marokko:
Oranjestraat 9
2514 JB Den Haag
Tel: 070 346 96 17
Fax: 070 361 45 03
info@marokkaanse-ambassade.nl

Nederlandse Ambassade in Marokko:
40 Rue de Tunis
Quartier Tour
Hassan - Rabat
Tel: 00212 37 219600
Fax: 00212 37 219665


Rondreizen per auto
Marokko is een land dat goed per huurauto te bereizen is hoewel het rijgedrag in het begin even wennen is. Vooral in en rondom de steden is het verkeer nogal chaotisch en iedereen denkt voorrang te hebben. Het is een gekrioel van voetgangers, fietsers, brommers, ezels, auto’s, vrachtauto's en bussen en eigenlijk geld hier maar 1 verkeersregel; hoe groter je voertuig, hoe meer voorrang je hebt! Buiten de steden gaat het er gelukkig een heel stuk rustiger aan toe en is het heel ontspannen rijden.

Wegen
De wegen zijn goed. De route die wij gevolgd hebben was praktisch helemaal geasfalteerd behalve het stuk van de Todra kloof naar het bergdorpje Tamtattouche en de vlakte naar de zandduinen van Erg Chebbi. Ga je dieper de hoge Atlas in, dan zijn de wegen niet geasfalteerd en heb je een 4x4 nodig.

Verkeersborden
De verkeersborden zijn meestal tweetalig, in het Arabisch en Frans, maar niet overal wordt de weg goed aangegeven. Vooral in de steden zoals in Fes is het soms een zoekplaatje. Wij hadden een GPS apparaat meegenomen en dit heeft ons diverse malen heel wat gepuzzel bespaard. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede wegenkaart bij je hebt.

Politiecontroles
Aan het ingaan en uitgaan van veel steden kom je vaak regelmatig poliitie controles tegen. Wij hebben er diverse gezien maar zijn geen enkele keer naar de kant gehaald. Benader de politiepost rustig en zet je grootste glimlach op, negen van de tien keer krijg je een grote glimlach terug en mag je doorrijden.

Parkeren
In de grote steden is het heel gebruikelijk dat je auto wordt bewaakt. Je hoeft niet te zoeken naar zo’n parkeerwachter want vaak staat er al een naast je als je nog niet eens weet waar je de auto wilt parkeren. Je betaalt deze parkeerwachter een paar Dirham en hij helpt je met het zoeken naar een parkeerplaats, het inparkeren en hij bewaakt je auto net zolang als jij dat wilt. Eigenlijk wel een mooi systeem en zo hoef je ook niet bang te zijn dat er wat gestolen wordt uit je auto maar laat evengoed geen spullen van waarde achter. In de kleinere steden zoals Chefchaouen of Sefrou hebben we geen parkeerwachters gezien en kan je zelf een plekje uitzoeken.

Brandstof
Aan de route die wij gereden hebben liggen voldoende benzinestations waar je diesel of benzine kan tanken. Onze huurauto reed op loodvrije benzine. Het is gebruikelijk om de pompbediende te laten tanken en contant te betalen. Uiteraard geef je de pompbediende ook een fooi.

Verkeersregels
-Net als in Nederland wordt er in Marokko rechts gereden.
-De maximale snelheid op snelwegen is 120 km/uur.
-De maximale snelheid op autowegen is 100 km/uur.
-De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 40 of 60 km/uur, dit wordt met borden
aangegeven.
-Verkeer op rotondes heeft voorrang.
-Claxonneer als er iemand midden op de weg staat, dat doen de Marokkanen zelf ook.

Rijden in het donker
Als het even kan, rijd dan niet in het donker. Sommige auto’s en fietsers rijden zonder licht en buiten de steden is er praktisch geen straatverlichting. Bovendien houdt men zich in het donker niet bepaald aan de verkeersregels.

Risico’s op de weg
Wat wij hebben meegemaakt tijdens onze reis:

- inhalen in bochten
- bumper kleven
- verkeersborden of rode stoplichten negeren
- geen richting aangeven
- kamikaze verkopers die de weg op lopen en je tot stoppen proberen te dwingen om hun waar aan je te slijten
- tegenliggers die jouw weghelft inpikken
- ezels, geiten of voetgangers die zomaar onverwachts oversteken

Laat je echter niet afschrikken door bovenstaande. Dit gebeurt voornamelijk in en rondom de steden, daarbuiten is het echt een heel stuk rustiger!


Overig

Elektriciteit
In de meeste grote steden is de netspanning 220 volt.

Beste Reistijd
Een reis naar Marokko kan het hele jaar door maar in het algemeen is het voorjaar en het najaar de beste periode. Het hangt er ook vanaf wat je wilt gaan bezoeken. In de woestijn is het bijvoorbeeld in de zomer veel te warm dus vermijd dan de maanden Juli en Augustus. De koningssteden kan je het hele jaar door bezoeken. Voor het Atlas gebergte is de beste reistijd april t/m oktober. Hierna kan er namelijk aardig wat sneeuw vallen. Ons is vertelt dat er normaliter al sneeuw ligt in het Atlas gebergte in de 1e en/of 2e week van november. Wij hebben echter geen sneeuw gezien. Datzelfde geld ook voor het Rifgebergte.

Taal
De officiële taal is Arabisch maar de meeste mensen spreken ook Frans. In het Noorden van Marokko, zoals Tetouan of Chefchaouen, spreekt men Spaans. De Berbers hebben een eigen taal namelijk het Berbers. Helaas zijn er weinig mensen die Engels spreken.

Hoe reizen door Marokko? Veel mensen boeken een georganiseerde reis door Marokko maar het is echter ook heel goed te doen om een auto te huren en op de bonnefooi rond te rijden. Een kanttekening; het Marokkaanse verkeer in en rondom de steden is nogal chaotisch, zie ook het kopje rijgedrag.

Accomodatie
In de periode dat wij er waren was het overal rustig qua toeristen (behalve in Marrakech) en in alle hotels was direct een kamer beschikbaar. Hotels zijn er in elke prijsklasse.

Fotograferen
Marokko is een prachtig land om te fotograferen.
Helaas willen de Marokkanen zelf niet graag op de foto. Jong en oud, de meesten hebben er een grote afkeer van.

Afdingen
Veel winkels lijken allemaal hetzelfde te verkopen. Vergelijk de prijzen onderling.
Als je iets wilt kopen is het gebruikelijk om af te dingen. Vaak gaat er de helft of 2/3 van de startprijs af.

Bedelen
Ook in Marokko (voornamelijk in het Zuiden) heerst armoede en regelmatig zie je bedelende mensen. Kinderen roepen om geld, snoep of pennen. Soms zijn ze erg opdringerig. Je moet voor jezelf bepalen of je wat wilt geven.

Veiligheid
Marokko is een veilig land om in rond te reizen en geweld tegen toeristen komt weinig voor. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht; loop niet met je ri
jkdommen te koop en verdeel je geld. In de grote steden zijn zakkenrollers actief. Als je beroofd wordt, geef dit dan direct aan bij de politie en laat een rapport opmaken voor de verzekering. Kijk voor een actueel reisadvies op http://www.minbuza.nl

Internetcafe’s
Er zijn aardig wat internet cafés in Marokko, vooral in de grote steden zoals Fes of Marrakech. Zelfs in Merzouga nabij de zandduinen hebben wij een internet café gezien.

Hotels
In Marokko vind je veel leuke sfeervolle hotels.
Hieronder staan er 3 die wij van harte aan kunnen raden:

Dar Echchaouen
Route Ras El Ma
Quartier El Onsar
Chefchaouen
Tel/fax: 039 98 78 24
Email: darechchaouen@gmail.com
Website: http://www.darechchaouen.ma

Ligging :Rustig gelegen aan de rand van Chefchaouen. Op loopafstand van het centrum en de medina.

Kamers :Keuze uit een 2-persoonskamer of een luxe suite.
De 2-persoonskamers zijn kleurrijk en sfeervol ingericht in Marokkaanse steil en beschikken over eigen badkamer met douche & toilet.
De suites zijn fraai ingericht en erg luxe. Ruime slaapkamer en een apart woongedeelte met open haard.

Geluid :Ondanks dat je aan de rand van een stad slaapt met 36.000 inwoners is het hier bijzonder rustig, weinig straatgeluiden.

Restaurant :Ontbijt, lunch en maaltijd kunnen genuttigd worden in de gezellige Marokkaanse salon of in de tuin.

Ontbijt :Overnachting is inclusief uitgebreid ontbijt bestaande uit o.a. koffie, muntthee, plat witbrood met jam (Kesra) , pannenkoekjes met honing (Beghrirs) en een soort oliebollen (Sfenj). Olijven & kikkererwten salade.

Prijzen :zie website, afhankelijk van kamer / suite, seizoen en duur van het verblijf.

-----------

Kasbah Asmaa
Midelt
Tel: 035 58 3945
Fax: 035 58 0405
Website met meer informatie over dit hotel:
http://www.morocco-travel.com/morocco/KasbahAsmaa/MorePictures.html

Ligging :rustig gelegen net buiten de stad Midelt in de richting van Er-Rachidia

Hotel :Sfeervol hotel, gebouwd in typische Kasbah steil. Vriendelijke ontvangst, mooi ingericht. Ruime tuin + zwembad

Kamers :30 stuks 2-persoonskamers en 5 luxe suites met airco en balkon.
De 2-persoonskamers beschikken over eigen badkamer met douche en toilet.

Geluid :Weinig straatgeluiden.

Restaurant :Ontbijt, lunch en maaltijd kunnen genuttigd worden in 1 van de 3 Marokkaanse salons. Uitstekende keuken met traditionele Marokkaanse gerechten. Vaak is er live muziek bij het diner (Afrikaanse zanger).

Ontbijt :Overnachting is inclusief uitgebreid ontbijt buffet

Prijzen :zie website, afhankelijk van kamer / suite, seizoen en duur van het verblijf.

--------------

Auberge Tombouctou
Aït-Benhaddou
Tel: 024 88 28 49

Ligging :bijzonder rustig gelegen 2,5 kilometer voorbij de kasbah Aït-Benhaddou

Hotel :Kleinschalige auberge, de eigenaar Mohamed is bijzonder vriendelijk.

Kamers :Een paar 2-persoonskamers met wc + douche op kamer, overige kamers met gedeeld sanitair. Warm water op aanvraag, geen electra. Verder is het mogelijk om te overnachten in de berbertent die in de tuin van de auberge staat.

Geluid :Bijzonder stil

Restaurant :Ontbijt, lunch en maaltijd kunnen genuttigd worden in het kleine restaurant.
Mohamed zijn vrouw bereid een overheerlijke tajine of cous-cous.

Ontbijt :Overnachting is inclusief ontbijt bestaande uit heerlijke machtige pannenkoeken met honing en/of brood.

Prijzen :Euro 12,00 inclusief diner en ontbijt