Algemene informatie Mongolië

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Mongolië moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in Mongolië nog 6 maanden geldig is.  Tot december 2015 is Mongolië visumvrij voor toeristische reizen tot 30 dagen. 

Tijdverschil

Mongolië heeft 2 verschillende tijdzones. In het midden en Oosten van Mongolië is het in onze zomertijd 6 uur en in onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland. In het Westen van Mongolië is het in onze zomertijd 5 uur en in onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland.

Inentingen

Voor een bezoek aan Mongolië zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP, Hepatitis A  en buiktyfus worden aangeraden.  Neem +/- 6 weken voor vertrekt contact op met de GGD voor de laatste reisadviezen.

Geldzaken

De munteenheid in Mongolië is de Tugrik. Op de luchhaven van Ulaanbaatar kun je Dollars en Euro's omwisselen naar Tugrik. Geld pinnen kan in Ulaanbaatar maar buiten de hoofdstad zijn er weinig pinautomaten. In de provincie hoofdsteden kun je overal geld wisselen. Buiten Mongolië kun je geen Tugriks terugwisselen.

Beste reistijd
De zomermaanden juni, juli, augustus en september.

Landencode

+976

Alarmnummers
Politie = 102
Ambulance = 103

Voltage
Voltage 230V, neem een wereldstekker mee.

Drinkwater

In Ulaanbataar kun je gewoon uit de kraan drinken, het water is hier veilig.  Buiten de hoofdstad koop je flessen water. Tijdens een wandeltrekking komt het water uit putten of waterbronnen. Het water wordt voor gebruik altijd gekookt. Wij hadden voor de zekerheid een waterfilter meegenomen en hebben deze ook diverse keren gebruikt. Maaltijden
In de hoofdstad Ulaanbataar zijn er veel verschillende restaurants te vinden. Italiaans, Indiaas, Chinees, Japans etc. etc. Op het platteland is het eten een stuk beperkter. Tijdens onze reis hadden wij een gids bij ons die tegelijkertijd kok was. Hij heeft bijna alle dagen voor ons gekookt, denk aan pasta's, maaltijdsoep, rijst, aardappelen, groenten en salades.  Het ontbijt bestond in onze gevallen en op ons verzoek altijd uit havermout soms aangevuld met eieren.

Te gast bij een nomaden familie
Een reis naar Mongolië is niet compleet zonder een bezoek aan een nomadenfamilie en de gastvrijheid van deze mensen is ongekend. Als je blijft logeren kun je als dank voor de gastvrijheid wat voedsel of drinken aanbieden. Wij gaven pasta, rijst, suiker, zout, (gedroogd) fruit en chocolade. Ook is het leuk om foto's of ansichtkaarten van Nederland mee te nemen. Vaak mag je met de pot mee eten. Meestal staat er vlees (schaap of geit) met ui en aardappel op het menu.
Overnachten bij nomaden betekent slapen op een matje op de grond in je eigen slaapzak samen met de gastfamilie. Sanitaire voorzieningen ontbreken. Er is geen wc en ook geen douche. Je doet je behoefte buiten, in de openlucht, een flink eind bij het kamp vandaan en weg van de waterbron.

Wat wij handig vonden om mee te nemen naar Mongolië;
-thermo kleding want de nachten kunnen ijzig koud zijn
-zonnebril en zonnebrandcrème
-hoed en warme muts
-winddichte jas
-regenponcho
-zaklantaarn & klein hoofdlampje
-wetties om je op te frissen
-flesje handalcohol
-kruik of pocketwarmer
-E-reader
-voedsel, vooral tijdens de trekking kun je extra energie gebruiken. Wij nemen altijd gedroogd fruit, noten en liga mee.
-waterfilter
-wereldstekker