Chili Algemeen.

Chili heeft een lengte van maar liefst 4300 kilometer en is hiermee het langste land ter wereld. Het ligt ingeklemd tussen de grote Oceaan en het Andesgebergte. Door haar lengte heeft Chili verschillende landschappen en klimaten. Het land kent woestijnen, hoge bergen, vulkanen, bossen, steppen, gletsjers. Chili grenst aan Peru, Bolivia en Argentinie.

Reisdocumenten
Om Chili in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is.

Tijdverschil
In onze zomertijd is het in Chili 6 uur vroeger dan in Nederland. In onze wintertijd is het 4 uur vroeger.

Geldzaken
De munteenheid in Chili is de Chileense Pesos, afgekort tot CLP. Op het moment dat wij in Chili waren (Mei 2009) was 1 Euro ongeveer 750 Pesos waard. Het is niet nodig om in Nederland al geld om te wisselen, dit kan je het beste ter plaatste doen. Op het vliegveld van Santiago kun je Euros omwisselen naar Pesos. In grote steden en toeristische plekken zijn genoeg pinautomaten en banken. In San Pedro zit een pinautomaat tegenover het Archeologisch museum.

Taal
De voertaal in Chili is Spaans. In het uitersten Noorden en Zuiden van Chili leven volkeren die een eigen taal spreken. In het Noorden van Chili zijn er weinig mensen die Engels spreken of verstaan.

Beste reistijd
De beste reistijd voor het Noorden van Chili is het voorjaar of het najaar. In het Noorden van Chili ligt de Atacama woestijn en dit is een van de droogste plekken op aarde, het regent hier praktisch nooit en deze regio kan het hele jaar door bezocht worden. Overdag is het rond de 20 graden maar de nachten kunnen koud zijn. De Bolivia tour kan het beste gemaakt worden van Mei t/m Oktober.


Hoogteziekte
Als je snel naar grote hoogten stijgt heb je kans om hoogteziekte op te lopen. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof en moet zeker niet onderschat worden! Om hoogteziekte te voorkomen kan je het beste langzaam stijgen en voldoende de tijd nemen om te acclimatiseren maar dat is niet altijd mogelijk. Doe het de eerste dagen extreem rustig aan en drink heel veel water (ongeveer 4 of 5 liter per dag). Nuttig geen zware maaltijden en vermijd koffie en alcohol. Sommige mensen zweren bij het medicijn Diamox maar het gebruik hiervan is omstreden omdat het ook de symptomen van hoogteziekte onderdrukt en je zo niet de ernst van de situatie in kan schatten. In Noord Chili en Bolivia is Coca thee verkrijgbaar en onze ervaringen is dat dit goed helpt tegen de hoogte.

Symptomen van milde hoogteziekte zijn:
- hoofdpijn
- misselijk / braken
- duizeligheid
- slapeloosheid
- slechte eetlust
- veel plassen
- vermoeidheid

Symptomen van zware hoogteziekte zijn:
- zware hoofdpijn
- erg kortademig
- roze kleurig slijm ophoesten wat kan duiden op longoedeem
- coördinatieverlies
- gevoelloosheid / agressiviteit

Als je toch hoogteziekte hebt opgelopen moet je veel rust nemen en als je last blijft houden afdalen naar lagere hoogtes. Als de symptomen erger worden, aarzel dan niet om naar een arts te gaan want als je hiermee doorloopt is er een risico dat je hersen- of longoedeem oploopt en dit kan zelfs dodelijk zijn!

Inentingen
Voor een bezoek aan Chili zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP en Hepatitis-A worden wel aangeraden door de GGD. Malaria en gele koorts komen niet voor in Chili.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Chili is goed, vooral in de grote steden. Bij de apotheken zijn zonder recept veel medicijnen verkrijgbaar.

Excursies
Het is absoluut niet nodig om in Nederland al excursies te boeken. Wij hebben dit ter plaatse geregeld. Dat is goed te doen en het is goedkoper. In San Pedro zitten genoeg tourbureautjes die verschillende excursies aanbieden naar o.a. Tatio geisers, de meren op de Altiplano of tours naar Bolivia.

Voltage
De netspanning is 220 volt en in de meeste hotels kun je je batterijen gewoon opladen. In Chili zijn ronde stekkers met 2 pennen, vergeet dus geen wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid
Wij hebben ons in Chili geen seconde onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht, voornamelijk in grote steden zoals Santiago. Verdeel je geld, laat je sieraden en dure horloge thuis en bewaar je backpack en waardevolle spullen in je hotel of een kluis.

Internet
In San Pedro de Atacama, Arica, Uyuni en zelfs op Paaseiland zijn genoeg plekken waar je goedkoop kunt internetten.

Fooien
Het is gebruikelijk om 10% fooi te geven in restaurants.

Ambassades
De Chileense ambassade in Nederland zit in Den Haag. Mauritskade 1, 2514 HG Den Haag. Telefoon: 070-3123640. De Nederlandse ambassade in Chili zijn op diverse plaatsen zoals Antofagasta en Iquique in het Noorden van Chili.

Informatie over onze reis:
De internationale vlucht van Amsterdam naar Santiago de Chili hebben wij via internet geboekt bij www.vliegtickets.nl Wij vlogen met de Spaanse maatschappij Iberia en hadden een overstap in Madrid. Dit was de goedkoopste optie. Voor een lange vlucht kiezen wij niet zo snel meer voor Iberia. Het toestel was oud, had weinig beenruimte en geen entertainment systeem. Toch wel een gemis op zo'n lange vlucht.

De binnenlandse vluchten van Santiago naar Calama, van Arica naar Santiago en van Santiago naar Paaseiland hebben we via internet geboekt via de Zuid Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Lan, zie www.lan.com Lan is een uitstekende maatschappij met een nieuwe vloot, een eigen entertainment systeem en zeer correct personeel.

Outsight Travel, zie www.outsight.nl , heeft voor ons de pick up + overnachting in Santiago geregeld, de huurauto, de eerste overnachtingen in San Pedro en ons hotel op Paaseiland. Dit was prima verzorgd.

Op paaseiland hebben we ter plaatse een Suzuki Jimmy 4x4 gehuurd via Insular die een kantoor heeft in Hanga Roa, de enige stad van het eiland.

Paaseiland hoort bij Chili en daarom krijg je bij aankomst op de luchthaven geen stempel in je paspoort.
Op het postkantoor in Hanga Roa kun je echter tegen een kleine vergoeding wel een mooie stempel met de wereldberoemde Moais in je paspoort krijgen. Toch wel leuk.

De excursies hebben we in San Pedro de Atacama in Chili geboekt. De tour naar de Tatio geisers bij Cosmo Andino en onze Bolivia tour bij Cordillera Traveller. We hebben met beiden organisaties goede ervaringen.

We kunnen ook iedereen aanraden om sterren en planeten te gaan kijken bij de Franse astronoom Alain Maury. Een bijzondere leuke een leerzame ervaring. Dit wordt verzorgd door Spaceobs, het kantoor zit in San Pedro de Atacama.