Algemene informatie

IJsland is een Europees eiland en het ligt net ten Zuiden van de poolcirkel.
Dichtstbijzijnde buurlanden zijn Groenland (300 kilometer ten Westen van IJsland), Noorwegen (1000 kilometer ten Oosten van IJsland) en Schotland (800 kilometer ten Zuiden van IJsland).

IJsland heeft een oppervlakte van +/- 103.000 km2 en is ongeveer 3x zo groot als Nederland. Er wonen echter veel minder mensen want het land heeft nog geen 300.000 inwoners waarvan de meesten hiervan ook nog eens in de hoofdstad Reykjavik wonen.

De natuur van IJsland is overweldigend. Je vindt hier actieve vulkanen, geisers, warmwaterbronnen, bergen, gletsjers, watervallen, lavavelden, fjorden, zandwoestijnen en rotspartijen. Verder zijn er weinig bomen. Geologisch gezien is IJsland nog erg jong en vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen hier regelmatig voor.


Het klimaat van IJsland
IJsland klinkt erg koud en dat is ook het beeld dat de meeste mensen van IJsland hebben, maar dat valt echt reuze mee. Dankzij een warme golfstroming is het klimaat er redelijk mild. In de zomer is het er gemiddeld 13 graden en in de winter is het rond het vriespunt. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven of beneden. Het gehele jaar door valt er regelmatig neerslag. Het Zuiden is meestal natter dan het Noorden.
In de zomer wordt het op IJsland bijna niet donker en in de winter heb je maar een paar uur daglicht, dit komt omdat IJsland zo Noordelijk gelegen is .


Wanneer naar IJsland?
Het toeristische hoogseizoen loopt van juni t/m augustus.
Wij zijn echter de laatste 2 weken van september naar IJsland geweest en dit was bijzonder goed te doen. De herfstkleuren zijn prachtig! We hebben geluk gehad met het weer, we hebben veel zon gehad maar je kunt het ook anders treffen maar ja, dat weet je maar nooit op IJsland.

Verder was het overal bijzonder rustig. Zo hadden we ijsbergenmeer Jokulsarlon of solfateren veld Hverir bij Myvatn helemaal voor ons alleen. Veel campings waren wel al gesloten maar soms laat men de wc’s en douches open zodat je hier kosteloos gebruik van mag maken. Het enige nadeel was dat wij te laat waren om de papegaaiduikers te zien, om een walvisexcursie te maken of om een boottochtje over het ijsbergenmeer Jokulsarlon te maken. Maar de rust maakte heel veel goed!


Hoe naar IJsland?

Er zijn diverse mogelijkheden om naar IJsland te gaan.
Diverse reisorganisaties bieden georganiseerde groepsreizen aan.
Verder maken ook veel mensen een individueel georganiseerde auto rondreis.
De overnachtingen in hotels of op boerderijen zijn dan vooruit al geregeld maar in de meeste gevallen zitten de lunch en maaltijden niet bij de prijs inbegrepen. Hier moet je al gauw € 50,00 per persoon per dag voor rekenen. Dat maakt IJsland duur.

Een andere optie is om een camper te huren (zoals wij hebben gedaan) of om te gaan kamperen met eigen auto en tent. We hebben bijna alle dagen zelf onze lunch en maaltijd klaargemaakt en hebben zo heel wat geld bespaard.

Bovendien heb je op deze manier het ultieme gevoel van vrijheid; vindt je het ergens leuk of is het slecht weer; geen probleem dan probeer je het de volgende dag nog eens. Bij een georganiseerde rondreis moet je door. Het is maar net waar je zelf voor kiest.


Vluchtinformatie

Wij vlogen met Icelandair en hadden een directe vlucht van Amsterdam naar Keflavik. Vluchtduur: 2 uur en 45 minuten. We hadden ons ticket geboekt via www.ticket2go.nl. Kijk ook eens op de site van Icelandair voor aanbiedingen: http://www.icelandair.nl/


Autohuur:
Na wat uurtjes surfen op internet hebben wij via onderstaand bedrijf onze camper gehuurd.

J & S Car Rental
Bolafótur 9
230 Reykjanesbæ
phone 354-5646000
Fax 354- 5646001
e-mail js@itn.is

Wij hebben gekozen voor een Dodge Ram 1500 met camperbak.
De camper was compleet inclusief 2-persoons matras, keukentje met 2 gaspitjes, watertank, gaskachel, bank + tafeltje en zelfs een koelkast. Verder was er beddengoed, bestek, tafelgerei etc. aanwezig.

Op het vliegveld werden we opgewacht door een medewerker van J&S en binnen een kwartiertje waren we bij het verhuurbedrijf. Hier stond de camper zoals afgesproken voor ons klaar en na een korte instructie konden we op pad.

We hadden 2600 vrije kilometers en zijn hier netjes onder gebleven, in totaal hebben wij 2300 kilometer gereden.


Bezinestations

Langs de ringweg zijn genoeg bezinepompen maar in het binnenland worden ze schaars. Zodra wij de mogelijkheid hadden gooiden we onze tank vol, al was het maar voor onze eigen gemoedstoestand. We hebben trouwens diverse keren meegemaakt dat een bezinepomp gesloten was of wel op de wegenkaart vermeld stond maar in het echt niet bleek te bestaan, dit kan wel eens lastig zijn.

Onze auto was een echte zuiperd, we reden ongeveer 1 op 5!!
Houd hier rekening mee met het plannen van je reis anders kan de benzine wel als een erg hoge kostenpost uitvallen. Een voordeel; benzine is op IJsland iets goedkoper dan in Nederland.

De meeste benzinepompen hebben een betaalautomaat (creditcard) en je kunt hier 24 uur per dag terecht.


De wegen op IJsland

Weg nummer 1 is de ringweg van IJsland. Deze weg gaat het hele eiland in de rondte en is +/- 1350 kilometer lang. Het grootste gedeelte van deze ringweg is geasfalteerd. De overige wegen op IJsland zijn voornamelijk gravelwegen.
De wegen in het binnenland zijn een stuk slechter. Deze wegen zijn officieel alleen met een 4 wiel aangedreven auto te rijden en ze worden aangegeven met een F voor het wegnummer. Wij hebben de F35 gereden, de zogenaamde Kjolur route. Deze weg gaat 200 kilometer dwars door het binnenland. De weg bestaat voornamelijk uit stenen en kuilen en opschieten kan je hier niet maar wij vonden het een bijzondere ervaring om de leegte van het binnenland te ervaren. In deze weg zat geen rivier doorsteek maar bij andere binnenlandse wegen kan dit wel het geval zijn.


Bewegwijzering:
De bewegwijzering op de IJslandse wegen is erg goed


Telefoon:

Wij hadden onze gsm telefoon mee en op en rond de ringweg hadden we bereik maar in het binnenland werkte onze telefoon niet.


Tijdverschil:

Op IJsland is het in de zomer 2 uur & in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland.


Geldzaken:

De munteenheid is de IJslandse kroon. Op het moment dat wij in IJsland waren was 1 euro = +/- 86 IJslandse kronen waard. Op het vliegveld van Keflavik zijn geldautomaten en er is tevens een balie waar je je Euro’s om kan wisselen voor kronen. Verder zijn er geldautomaten in de steden. Creditcards worden praktisch overal geaccepteerd.


Reisdocumenten:

Om IJsland in te komen moet je in het bezit zijn van een paspoort of Europese Identiteitskaart dat bij aankomst nog minimaal 3 maanden geldig is.


Inentingen:

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen verplicht.


Voltage:

Net als in Nederland is de netspanning 220 volt en ook het stekkertype is hetzelfde als bij ons.


Spoedgeval:

Bel 112 als er sprake is van een noodgeval.

Bronnen: Lonely Planet & Dominicus reisgids IJsland / Willem van Blijderveen (IJslandspecialist.nl)